hajekcsaba

hajekcsaba

Háborús extraprofit. Te fizeted!

2022. augusztus 04. - hajekcsaba

Ami a híradásokban a főhelyet kapja: Európa kancellárjai, miniszterelnökei, mindenféle nyakkendős halljakendjei egymást túllicitálva nyüszítenek, és könnycsorgatva sajnálják a népüket az energiaárak emelkedése miatt. Ami a híradásokból kimarad: Mindeközben az ásványolaj-társaságok hatalmas többletnyereséget termelnek.

 

Persze bűnösnek kiáltják a háborút, egyidejűleg ezzel a békebeli pazarló jólétet, a konkurens istent (…mindenki az ízlése szerint), egyik a libsiket, másik a nácikat (…mindenki az ízlése szerint), balról a kapitalizmust, jobbról a kommunistákat, az elmúlt nyóc évet, vagy az elmúlt 50 évet (…országonként változó), …de az izzadságszagú Mea Culpázás közben egyről nem feledkeznek meg, arról, hogy „Ki fizeti a révészt?“ Vagyis őket.

De ebben a félrenézésben legalább egyetértenek. Sajnálatos, hogy a nagy európai béke és egyetértés ismét a sarcolásban ölt testet.

Ausztria: “A Szövetségi Versenyhivatal egyik közzétett ágazati tanulmánya a benzinről és a gázolajról feltárja azt, amit a fogyasztók hetek óta fájdalmasan éreznek a pénztárcájukban a benzinkutaknál. Az ásványolajipari vállalatok hatalmas többletnyereséget termelnek” – magyarázza Renate Anderl, az AK elnöke. A vizsgálat február végi kezdete óta az árrés megháromszorozódott – a benzin esetében literenként 20 centtel, a gázolaj esetében pedig körülbelül 14 centtel -, és nem magyarázható többletköltségekkel. Ez megfelel az AK-vizsgálatok eredményeinek is.“

A többletnyereség az a nyereség, amelyet a vállalatok az energiaárak megugrása előtti évekhez képest elértek. Lefordítom magyarra: ez a sarc.

Nahát!
Miközben országaink nagyjai bőszen hamut szórnak a fejükre, valahogy szelektíven eltekintenek attól, hogy a vész idején észrevegyék a helyzet nyerteseit, akik – szokás szerint – hasznot húznak mások kivéreztetéséből.
Persze egy olyan világban, ahol a lobbisták háborúról és békéről, elnökök és királyok fejéről dönthetnek, nem is csodálkozok azon, hogy az egyik oldalon már csörögni se képes pénztárcák kevésbé érdeklik őket, mint a másik oldalon vidáman csengők.
Valahogy szóba se kerül, hogy egy valós (értsd: nem szemfényvesztő) árfelülvizsgálatra kerüljön sor, vállalati auditot végezzenek ott, ahol az árképzés hatását a legjobban érezzük a bőrünkön.

Az ásványolajra vonatkozó ágazati vizsgálat mellett, a jelenlegi rendkívül magas energiaárak miatt a versenyhivataloknak sürgősen el kellene végezniük egy ágazati vizsgálatot a gáz- és villamosenergia-ágazatban is. Ausztriában (…például) az utolsó ilyen ágazati vizsgálatra 16 évvel ezelőtt került sor. Pedig egy ilyen a túlzott áremelkedés elleni küzdelem egyik kezdőlépése lehetne.

“Az osztrák energiaipari óriáscégek, a Verbund és az OMV hatalmas többletnyereséget termelnek a válságban. Csak 2022 első félévében összesen 2,7 milliárd euró jogosulatlan nyereségre tettek szert. A fogyasztók: viselik a költségeket. A többletnyereség megadóztatása megfékezhetné ezt a többletet?”

Az európai háztartások a robbanásszerűen emelkedő fűtési és villamosenergia-költségek, az autósok pedig a magas benzinárak alatt nyögnek. Mindeközben az energiaipari szektor vállalatai – az emelkedő árrés hatására – olyan extra nyereségre tesznek szert, amiért semmiféle külön teljesítményt nem kell nyújtaniuk.

“Az első félévben az Osztrák Köztársaság többségi tulajdonában lévő Verbund 933 millió eurós nyereséget ért el, 150 százalékkal többet, mint 2021 első félévében. Az OMV, amelyben az államnak mintegy harmadnyi részesedése van, még a 3,4 milliárd eurós nyereségnek is örülhet, ami kétszerese az egy évvel korábbinak. E többletek jelentős része az energiaválság miatt keletkezett többletnyereség. A Verbund így 634 millió euróval több nyereséget ért el. Az OMV még 2,1 milliárd euró többletnyereséget is elért. Ezt a Momentum Intézet a Verbund és az OMV csütörtökön közzétett féléves eredményei alapján számolta ki.“

Mi hajtja még egyre feljebb az energiaárakat?
Miért fizetünk a megújuló forrásokból származó villamosenergiáért ugyanannyit, mint a fosszilis alapokból kinyertért?

A villamosenergia-piacon az úgynevezett merit order elve határozza meg az összes villamos energia árát.
A fizetett ár mindig a villamosenergia-igény fedezéséhez szükséges legdrágább erőmű ára. Ez most egy gáztüzelésű erőmű.
A drága gázár ezért minden villamos energia árát felhajtja – függetlenül attól, hogy az olcsó fotovoltaikából, szél- vagy vízenergiából származik.
Az osztrák Verbund szinte teljes egészében megújuló energiaforrásokból termeli a villamos energiát, és mégis a gázerőművekből származó villamos energia sokkal magasabb árát kapja így érte.

Ok, de mi a helyzet az olajvállalatoknál?

Ó, jajj, szegények! Ez a fránya háború tönkretesz mindent. Vagyis náluk mégse.
A megemelkedett olajárak miatt a nyersolaj kitermelők többletnyereséget érnek a kitermelt mennyiség függvényében. Vagyis drágábban adhatják el a nyersolajat.
Az ukrajnai háború pedig növelte a nyereséghányadot finomítóiban, ahol az olajat üzemanyaggá dolgozzák fel.
A finomított termékek (pl.: benzin) árát pedig ugyanazzal az árréssel számolják, ami így számszerűleg egyértelműen növeli a hasznot (…árrés).

(Itt jegyezném meg, hogy ebben a fránya nagy sírós válságban az osztrák Verbund 400 millió eurós külön osztalékot fizet…nagy sírás-rívás közben).

Na, de mit lehet tenni ez ellen? Különadó a többletnyereségre? Árstopp, ársapka?

Úgy tűnik, hogy ezek a szabályozások nem akadályozzák meg a többletnyereség képződését. Sok uniós országban már régóta működik ilyen rendszer, de a háztartások gazdálkodására – úgy tűnik – nincs tartós pozitív hatása. Az áremelkedések megállítása nem sikerült.
Mindaddig, amíg a szektor nyereségét élvezőket rendszabályozása nem történik meg, ez nem is lesz másképp.
Hiszen, már most, számos vállalat bejelentette, hogy a többletnyereségükre kivetett többletadót a magasabb árakon keresztül a vásárlóikra fogják terhelni.
A fogyasztóknak a vállalatok többletnyeresége rovására tervezett könnyítése így nemhogy elmarad, hanem ezek intézkedések hatása is a fogyasztókon csapódik le.

Visszatérve az írásom elejére.
Nyakkendős farizeusaink könnyecskéi ne tévesszenek meg senkit! Odáig nem jutottak még el, hogy a nagy pénzbefizető szektorok (magyarul: a legnagyobb lobbisták, haverok, politikai érdekérvényesítők, röviden: akik fizetik a politikusokat…) megrendszabályozása a felszíni képmutatás és parasztvakítás szintjén túl bármit is jelentsen.
Akármit is csinálnak, a végén az egyszeri fogyasztó fizeti a cehhet.

– hajekcsaba –

https://www.magyarszo.at/haborus-extraprofit-te-fizeted/

#magyarszóausztriában #rádióhu
Keress minket a weboldalunkon: www.magyarszo.at
IRATKOZZ FEL a csatornánkra ITT: https://www.youtube.com/channel/UCVvL37DQ0Vzy-8TRWqMAJdg
NYOMJ EGY “lájkot ITT: https://www.facebook.com/magyarszo.at
az Instagramon pedig itt: https://www.instagram.com/magyarszo.at/
A musorokat podcastként hallgathatod itt is: https://soundcloud.com/radiohu
Csoportjaink:
https://www.facebook.com/groups/magyarszoba
https://www.facebook.com/groups/becsimagyarszoba
#magyarrádióausztriában

A bejegyzés trackback címe:

https://hajekcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr4617900815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása